Avträdda territorier

Moderator: Zonemakers

User avatar
KPD
Posts: 62
Joined: 14 Jan 2013, 13:37
Country: Sweden
Location: Lund
Contact:

Avträdda territorier

Postby KPD » 08 Mar 2017, 22:17

Att här diskutera zoner i områden, som inte längre är under finländsk överhöghet kanske är tveksamt, men då det som skulle motivera zoner på platser, som Finland har tvingats frånträda, är den historiska anknytningen till Finland och Sverige, väljer jag att lyfta fram frågan här. Jag anser, att dessa för finländsk och svensk historia intressanta platser borde ha minst en zon var, Viborg några zoner. Kanske finns det fler ur finländskt perspektiv intressanta orter i Fjärrkarelen?

Jag har dock valt att nu inte lägga några zonförslag, men jag tycker att det skulle vara intressant att diskutera om det skulle finnas ett intresse för zoner på historiskt intressanta platser.

Viborg (ryska: Выборг) var Finlands näst största stad. Den grundades 1293, när Torgils Kutsson anlade en borg. Här finns många intressanta byggnader. Viborg avträddes 1947 till Sovjetunionen. Idag lär många turister från Finland besöka staden.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Viborg,_Ryssland

Kexholm (ryska: Кексгольм till 1948, nu Приозерск) anlades sannolikt av karelare och var under den svenska tiden residensstad i Kexholms län. Idag bär ett hotell det svenska namnet Kexholm. Fästningen torde vara den mest intressanta byggnaden.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Kexholm

Nöteborg (ryska: Нотебург till 1712, nu Шлиссельбург) var den stad där Sverige och Novgorod år 1323 avtalade var gränsen mellan de båda rikena skulle gå. Artikeln gör gällande, att fästningen skulle stå på världsarvslistan, men jag har inte kunnat finna det.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Nöteborg

Systerbäck (ryska: Сестроре́цк) anlades vid ån med samma namn. Systerbäck utgjorde gräns mellan Sverige och Ryssland. Staden grundades av Ryssland och införlivades med Finland först 1812.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Systerbäck_(ort)
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Systerbäck_(å)
ImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImage

Return to “Zones”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest