Zoner i Tranås

Moderator: Zonemakers

User avatar
dontotto
Posts: 60
Joined: 14 Dec 2013, 09:34
Country: Sweden

Re: Zoner i Tranås

Postby dontotto » 11 Sep 2014, 23:15

Stort tack MasterOfTurf!

User avatar
bocklingen
Posts: 346
Joined: 27 Apr 2014, 07:20
Country: Sweden
Location: Rasbokil Örkulla

Re: Zoner i Tranås

Postby bocklingen » 12 Sep 2014, 07:18

Ibland blir det lite konstigt med reklamen i Tapatalk...

"Rubriken" såg ut att vara
"LokalaTjejer Längtar"
följt av brödtexten
"Stort tack MasterOfTurf"

Härligt med reklamfinansierade appar! :p


Skickat från min iPhone 5C via Tapatalk
Join: 2014-04-26 09:25:32
Special goals: 1. Icosaregion star 2. Get all unique z in Katrineholm :)

Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Vindicator
Posts: 95
Joined: 08 Feb 2013, 16:02
Country: Sweden

Re: Zoner i Tranås

Postby Vindicator » 26 Dec 2015, 18:25

Det är ett tag sedan jag lämnade några zonförslag för Tranås... men här kommer i alla fall ett par, med bilder och motiveringar, ifall det blir aktuellt med ytterligare zoner i framtiden.

Image

1. Vinkelboda. Ett långt hus (välkänt i Tranås) med massor av vinklar som ligger mittemot simhallen, ovanför zonen TranåsBridge. En zon antingen där eller i Östraberg skulle vara väldigt bra för att binda ihop zonerna som ligger runtomkring Östrabergsområdet i olika riktningar.

På bilden ovan ser man bara ungefär var platsen är, men jag lade ett förslag i appen vid något tillfälle, om jag minns rätt. På http://www.itouchmap.com/latlong.html , om man anger koordinaterna N 58 1.930 E 14 59.400 (fälten nere till höger, latitud 58 grader 1.930 minuter longitud 14 grader 59.400 minuter, ingenting alls i fältet sekunder och sedan trycker på "show point"-knappen), så ser man exakt var cykelvägen på fotot nedan är.

Här är även en bild, tagen nerifrån Frejavägen:
Image

2. Östraberg. Här finns det två bra möjligheter: dels N 58 1.993 E 14 59.381 , en gång- och cykelvägen som går mellan husen, dels uppepå själva berget i skogen (det går promenadstigar dit, ett par hundra meter längre norrut, se förslag i appen). Här är en bild från gångvägen mellan husen:
Image

3. Gamla industrijärnvägen. Nere vid de äldre industrierna i centrum, så finns det fortfarande kvar järnvägsspår (även om de inte har använts på många år). Man kan se dem tydligt på google street view, koordinater N 58 2.318 E 14 58.343 eller N 58 2.304 E 14 58.291 (beroende på vilken sida av Västra vägen man väljer, jag tycker att den östra sidan är bäst).
En av de mest besökta zonerna i Tranås är Transtation vid järnvägsstationen, så det skulle passa bra med ytterligare en zon nere vid industrijärnvägen, som man kan gå och ta om man är på genomresa. Mjölby har ju zoner med identisk placering som detta förslag (MjölbyTrain och Golferzone), och där brukar jag alltid försöka hinna promenera iväg och ta båda två när jag väntar på pendeltåget, om jag har tid över.

Det kan även vara trevligt med några ytterligare utflyktszoner (nu på vintern tar jag det lugnt med sådana och promenerar mest nära centrum, men när det var finare väder fram till september, så brukade jag t.ex. bege mig ut till zonen Vagnsjön (https://turfgame.com/map/Vagnsjön), 2 mil nordväst om Tranås så ofta jag kunde, och jag planerar att göra det igen när det blir vår). Dit går det även lämpliga cykelvägar, utan alltför tung trafik.

4. MH370. Kartbilden nedan från Google maps borde vara tillräcklig motivering för en zon, utöver att den är på lagom utflyktsavstånd (cykel eller promenad). Det är däremot tät skog runtomkring, så det kan vara bra om zonen inte görs alltför liten, då det är svårt att hamna helt exakt med GPS:en (det finns en geocache på platsen, och där är det alltid svårt att hamna på helt rätt koordinater).
Image

5. Seglarvik, bortanför Hätte, är också ett trevligt utflyktsmål, framförallt på sommaren (det går fina cykelbanor och promenadvägar dit). Här skulle en zon antingen fungera på parkeringen eller ute på vågbrytaren, längst ut på bryggorna. Även stranden vid N 58 1.930 E 15 2.282 skulle fungera bra som zon. Området är öppet för alla, man kan bara inte köra bil ner utan måste parkera uppe vid parkeringen.

6. Hestra, ett litet samhälle söder om Tranås, skulle nog må bra av en liten zon eller två. Jag minns inte om jag har lagt förslag här genom åren (antagligen har jag det), men om inte, så är två platser väldigt lämpliga. Det finns geocacher vid båda, och man kan även se dem från Google Street View:
- Hestra Centrum, N 57 57.425 E 015 04.197. Här är en gammaldags vagn med blommor ute i gräset, som välkomnar besökare till Hestra. Bild: Image
- Gamla ångbageriet, N 57 57.402 E 015 04.455. Bild: Image
Här fanns det ett ångbageri förr i tiden, men det är nedlagt. Numera är det Hestras resecentrum (om det nu finns något sådant), med en busskur och en stor asfalts- och gräsplan.

7. Svampgläntan. Här brukar jag stanna när jag är på väg ut till Hestra eller Ramfall. Det är ett lagom stopp på vägen, för 12-18 km kan vara lite långt på en gång. Man ser grusplanen vid ungefär N 57 58.784 E 15 2.984 på Google Maps. 400 meter längre söderut finns även ett stopp med en fin "Välkommen till Ydre"-informationstavla (med en geocache på) som också skulle fungera fint som Turfzon.

Framförallt blir vägen ut till zonen Tranforest antagligen intressant för fler personer om det finns ytterligare zoner att ta på vägen till den. Jag brukar försöka ta mig ut dit på sommaren, och med zoner på vägen (istället för två mils cykeltur från zonerna inne i Tranås och sedan två mil tillbaka), så skulle antagligen fler göra den utflykten. Eller ta dem när de åker förbi.

8. Det finns en trevlig alternativ promenadväg ut till Hätte (geocacheserien "En annan väg till Hätte, t.ex. http://coord.info/GC5AWGG ). Vid N 58 02.683 E 015 00.761 är en smal promenadstig utmed en åker söder om säteriet, som skulle fungera bra som en slags långpromenadzon, så att man inte måste ta samma väg tillbaka om man har gått ut och tagit zonerna på den vanliga vägen till Hätte.

9. Fruktvagnen, N 58 04.400 E 014 54.142 är ytterligare en plats som är känd från geocaching, och ett trevligt utflyktsmål åt andra hållet (man kan cykla dit, för det är en väg med ganska lugn trafik). Dessutom på lagom avstånd från Tranås, om man är på väg ut till zonen vid Vagnsjön. Bild: Image

10. Även i några småsamhällen åt olika håll, Sommen (en mil norr om Tranås), Gripenberg (6km sydväst om Tranås), Linderås och Adelöv (på vägen västerut mot Gränna) och Sunhultsbrunn (mellan Tranås och Eksjö) skulle det antagligen fungera bra med någon enstaka utflyktszon. Jag tror att jag har lagt förslag i samtliga av dem genom åren. Dessa skulle ju även turfare i andra orter (Eksjö, Aneby m.fl.) ha nytta av, för det blir ju utflyktszoner för dem också.

Moskeroll
Zonemaker
Posts: 247
Joined: 06 Mar 2014, 14:13
Country: Sweden
Location: Hallsberg

Re: Zoner i Tranås

Postby Moskeroll » 01 Jan 2016, 02:22

Det ryktas att det går att hitta svarta lådan till MH370 nu, ledtråd är ett flygplan.

Skickat från min SM-T210 via Tapatalk

Vindicator
Posts: 95
Joined: 08 Feb 2013, 16:02
Country: Sweden

Re: Zoner i Tranås

Postby Vindicator » 17 Jan 2016, 18:58

Tack för SvartaLådan, zonen fungerar bra. Jag har redan varit ute och tagit den ett par gånger.

Nedan är ytterligare ett par förslag, som jag har lämnat in via appen den här månaden:

Östrabergstrappan är Tranås längsta trappa (den leder uppför berget till Östraberg nära Holavedsgymnasiet, så den är även på en trevlig plats för en zon, lagom långt från andra zoner).

Lillåbron är en liten gång- cykel och bilbro över Lillån (se karta). Vi har bara två brozoner i Tranås, så det skulle vara trevligt med en tredje, så att man kan ta bromedaljen. Vid alla andra broar (Stadshusbron, bron vid Laxtrappan, bron vid Tingshusdammen, bron vid hamnen och bron till Strömsholmen) finns det redan andra zoner inom 200 meters avstånd, så där går det inte att lägga några, men här bör det fungera. Plus att det är en trevlig plats som man passerar om man går turfrundan i nordöstra delen av stan.
Image

Vindicator
Posts: 95
Joined: 08 Feb 2013, 16:02
Country: Sweden

Re: Zoner i Tranås

Postby Vindicator » 19 Apr 2016, 15:31

En zon som jag har föreslagit tidigare har blivit lite extra aktuell just idag:

Östrabergstrappan (zonförslag i korsningen Falkgatan och Östra Bergsgatan, sydost om Holavedzone, se inlägget ovan) är Tranås kommuns längsta trappa och byggdes för 50 år sedan. Under våren har den varit avstängd medan kommunen har rustat upp den (nya trappsteg och räcken samt en viloplats med en bänk halvvägs upp eftersom många som bor i området är pensionärer).

Nu i eftermiddags, så blev den äntligen klar. Avspärrningarna är borta och den är öppnad för allmänheten igen. Jag blev nummer två att gå i den efter nyinvigningen enligt arbetarna (en pensionär hann före). Förutom att det är en bra plats för en zon (bl.a. omöjlig att ta med bil, utan man måste göra det till fots eller leda en cykel upp), så ligger den väldigt bra i förhållande till stadens andra zoner.

Image

User avatar
Maqqan
Zonemaker
Posts: 1279
Joined: 30 Jun 2013, 19:52
Country: Sweden
Location: Lusasken
Contact:

Re: Zoner i Tranås

Postby Maqqan » 13 Oct 2017, 09:04

Det är ett tag sedan jag lämnade några zonförslag för Tranås... men här kommer i alla fall ett par, med bilder och motiveringar, ifall det blir aktuellt med ytterligare zoner i framtiden.

Image

1. Vinkelboda. Ett långt hus (välkänt i Tranås) med massor av vinklar som ligger mittemot simhallen, ovanför zonen TranåsBridge. En zon antingen där eller i Östraberg skulle vara väldigt bra för att binda ihop zonerna som ligger runtomkring Östrabergsområdet i olika riktningar.

På bilden ovan ser man bara ungefär var platsen är, men jag lade ett förslag i appen vid något tillfälle, om jag minns rätt. På http://www.itouchmap.com/latlong.html , om man anger koordinaterna N 58 1.930 E 14 59.400 (fälten nere till höger, latitud 58 grader 1.930 minuter longitud 14 grader 59.400 minuter, ingenting alls i fältet sekunder och sedan trycker på "show point"-knappen), så ser man exakt var cykelvägen på fotot nedan är.

Här är även en bild, tagen nerifrån Frejavägen:
Image

2. Östraberg. Här finns det två bra möjligheter: dels N 58 1.993 E 14 59.381 , en gång- och cykelvägen som går mellan husen, dels uppepå själva berget i skogen (det går promenadstigar dit, ett par hundra meter längre norrut, se förslag i appen). Här är en bild från gångvägen mellan husen:
Image

3. Gamla industrijärnvägen. Nere vid de äldre industrierna i centrum, så finns det fortfarande kvar järnvägsspår (även om de inte har använts på många år). Man kan se dem tydligt på google street view, koordinater N 58 2.318 E 14 58.343 eller N 58 2.304 E 14 58.291 (beroende på vilken sida av Västra vägen man väljer, jag tycker att den östra sidan är bäst).
En av de mest besökta zonerna i Tranås är Transtation vid järnvägsstationen, så det skulle passa bra med ytterligare en zon nere vid industrijärnvägen, som man kan gå och ta om man är på genomresa. Mjölby har ju zoner med identisk placering som detta förslag (MjölbyTrain och Golferzone), och där brukar jag alltid försöka hinna promenera iväg och ta båda två när jag väntar på pendeltåget, om jag har tid över.

Det kan även vara trevligt med några ytterligare utflyktszoner (nu på vintern tar jag det lugnt med sådana och promenerar mest nära centrum, men när det var finare väder fram till september, så brukade jag t.ex. bege mig ut till zonen Vagnsjön (https://turfgame.com/map/Vagnsjön), 2 mil nordväst om Tranås så ofta jag kunde, och jag planerar att göra det igen när det blir vår). Dit går det även lämpliga cykelvägar, utan alltför tung trafik.

4. MH370. Kartbilden nedan från Google maps borde vara tillräcklig motivering för en zon, utöver att den är på lagom utflyktsavstånd (cykel eller promenad). Det är däremot tät skog runtomkring, så det kan vara bra om zonen inte görs alltför liten, då det är svårt att hamna helt exakt med GPS:en (det finns en geocache på platsen, och där är det alltid svårt att hamna på helt rätt koordinater).
Image

5. Seglarvik, bortanför Hätte, är också ett trevligt utflyktsmål, framförallt på sommaren (det går fina cykelbanor och promenadvägar dit). Här skulle en zon antingen fungera på parkeringen eller ute på vågbrytaren, längst ut på bryggorna. Även stranden vid N 58 1.930 E 15 2.282 skulle fungera bra som zon. Området är öppet för alla, man kan bara inte köra bil ner utan måste parkera uppe vid parkeringen.

6. Hestra, ett litet samhälle söder om Tranås, skulle nog må bra av en liten zon eller två. Jag minns inte om jag har lagt förslag här genom åren (antagligen har jag det), men om inte, så är två platser väldigt lämpliga. Det finns geocacher vid båda, och man kan även se dem från Google Street View:
- Hestra Centrum, N 57 57.425 E 015 04.197. Här är en gammaldags vagn med blommor ute i gräset, som välkomnar besökare till Hestra. Bild: Image
- Gamla ångbageriet, N 57 57.402 E 015 04.455. Bild: Image
Här fanns det ett ångbageri förr i tiden, men det är nedlagt. Numera är det Hestras resecentrum (om det nu finns något sådant), med en busskur och en stor asfalts- och gräsplan.

7. Svampgläntan. Här brukar jag stanna när jag är på väg ut till Hestra eller Ramfall. Det är ett lagom stopp på vägen, för 12-18 km kan vara lite långt på en gång. Man ser grusplanen vid ungefär N 57 58.784 E 15 2.984 på Google Maps. 400 meter längre söderut finns även ett stopp med en fin "Välkommen till Ydre"-informationstavla (med en geocache på) som också skulle fungera fint som Turfzon.

Framförallt blir vägen ut till zonen Tranforest antagligen intressant för fler personer om det finns ytterligare zoner att ta på vägen till den. Jag brukar försöka ta mig ut dit på sommaren, och med zoner på vägen (istället för två mils cykeltur från zonerna inne i Tranås och sedan två mil tillbaka), så skulle antagligen fler göra den utflykten. Eller ta dem när de åker förbi.

8. Det finns en trevlig alternativ promenadväg ut till Hätte (geocacheserien "En annan väg till Hätte, t.ex. http://coord.info/GC5AWGG ). Vid N 58 02.683 E 015 00.761 är en smal promenadstig utmed en åker söder om säteriet, som skulle fungera bra som en slags långpromenadzon, så att man inte måste ta samma väg tillbaka om man har gått ut och tagit zonerna på den vanliga vägen till Hätte.

9. Fruktvagnen, N 58 04.400 E 014 54.142 är ytterligare en plats som är känd från geocaching, och ett trevligt utflyktsmål åt andra hållet (man kan cykla dit, för det är en väg med ganska lugn trafik). Dessutom på lagom avstånd från Tranås, om man är på väg ut till zonen vid Vagnsjön. Bild: Image

10. Även i några småsamhällen åt olika håll, Sommen (en mil norr om Tranås), Gripenberg (6km sydväst om Tranås), Linderås och Adelöv (på vägen västerut mot Gränna) och Sunhultsbrunn (mellan Tranås och Eksjö) skulle det antagligen fungera bra med någon enstaka utflyktszon. Jag tror att jag har lagt förslag i samtliga av dem genom åren. Dessa skulle ju även turfare i andra orter (Eksjö, Aneby m.fl.) ha nytta av, för det blir ju utflyktszoner för dem också.

Kikade igenom din lista, var ett tag sen det skrevs men eftersom alla förslag utom flygplanet var obesvarade i denna tråd tog jag mig en titt. Sådana välformulerade inlägg måste ju besvaras.

Förslagen Vinkelboda och En annan väg till Hätta kan du nu besök.

Industrijärnvägen såg ut att redan vara realiserad i form av KjellHammaren väl? Och ditt förslag i Seglarvik påminde mycket om zonen HätteUdde så jag antog att den också var realiserad.

Förslag 7, 6 och 9 verkar vara i Östergötlands län så de kan jag tyvärr inte använda. Var på väg att skapa en zon vid Hestra men insåg när jag skapade den att jag hamnat i Ydre kommun.

User avatar
Maqqan
Zonemaker
Posts: 1279
Joined: 30 Jun 2013, 19:52
Country: Sweden
Location: Lusasken
Contact:

Re: Zoner i Tranås

Postby Maqqan » 13 Oct 2017, 09:05

Tack för SvartaLådan, zonen fungerar bra. Jag har redan varit ute och tagit den ett par gånger.

Nedan är ytterligare ett par förslag, som jag har lämnat in via appen den här månaden:

Östrabergstrappan är Tranås längsta trappa (den leder uppför berget till Östraberg nära Holavedsgymnasiet, så den är även på en trevlig plats för en zon, lagom långt från andra zoner).

Lillåbron är en liten gång- cykel och bilbro över Lillån (se karta). Vi har bara två brozoner i Tranås, så det skulle vara trevligt med en tredje, så att man kan ta bromedaljen. Vid alla andra broar (Stadshusbron, bron vid Laxtrappan, bron vid Tingshusdammen, bron vid hamnen och bron till Strömsholmen) finns det redan andra zoner inom 200 meters avstånd, så där går det inte att lägga några, men här bör det fungera. Plus att det är en trevlig plats som man passerar om man går turfrundan i nordöstra delen av stan.
Image
Östrabergstrappan verkar ni redan ha fått. Kikade lite på Lillåbron men det ser mer ut som en bilbro på google maps?


Return to “Jönköping”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest