Zonförslag för Strömbäck och dess närområde

Moderator: Zonemakers

User avatar
PaltN
Posts: 52
Joined: 06 May 2018, 10:36
Country: Sweden

Zonförslag för Strömbäck och dess närområde

Postby PaltN » 10 Mar 2020, 21:09

Hej alla!

Idag finns det inte så många zoner i Strömbäck, det finns en zon ute i naturreservatet Strömbäck-Kont, men den ligger några kilometer bort (ca 5km). Har äntligen fått tummen ur och börjat fixa lite zonförslag. Skapade därmed en zonförslagskarta med hjälp av Maqqans guide här på forumet. Detta inlägg riktar sig till ansvarig zonmakare och andra som kan ha intresse av förslagen. Något som också är självklart är ju att dessa förslag läggs utifrån mina egna, högst personliga, intressen och önskemål. Det är som alltid upp till ZM att göra en rättvis och realistisk bedömning kring vilka zoner som kan implementeras och inte.

Geografisk överblick över zonförslagen:
klyftigtnamn.jpg
klyftigtnamn.jpg (98.08 KiB) Viewed 3114 times
Zonförslagen utgår från följande punkter i grunden, efter prioritering:

  1. Zonens placering ska gynna mig på något sätt.
  2. Zonen ska ligga på en högkvalitativ plats, där du får en upplevelse eller något annat mervärde i samband med zontagning. Exempel: En vacker plats i naturen eller en historisk plats.
  3. Zonen ska vara belägen på en plats med ett gott flöde av folk så zonen får trafik och förhoppningsvis "hookar" nya spelare.
  4. Zonen ska gärna finnas i närheten av andra GPS-spels utplacerade intressepunkter. Jag har utgått ifrån: Ingressportaler, Geocachar och Pokéstops.
  5. Färden till zonen ska ge mervärde/äventyrskänsla (avser mer avlägsna och svåråtkomliga zoner).
Eftersom jag är lat har jag kompletterat med bilder från Ingress/Googles databas som referens, där jag inte hunnit fotografera själv. ;)

>> Länk till zonförslagskartan <<

Jag har även prioriterat zonförslagen enligt nedan. Detta för att tydliggöra mina tankegångar och förenkla beslutsprocessen för ZM. Kompletterande information finns i zonförslagskartan. Här är motiveringarna bakom förslagen och rankningen i listan:

Rangordningslista
1. Strömbäcks kapell - Denna zon innehar ett historiskt värde såväl som ett mervärde som plats. Tillströmningen av folk är god. Många ingressportaler och Pokéstops i närheten. Flera geocachar i området. Placeringen ligger mitt i den mysiga byn Strömbäck. Placeringen gynnar mig personligen - en solklar första plats! Läs mer på zonförslagskartan.

2. Kolerakyrkogård - Den här platsen står bergsäkert på en andraplats, det är en gammal kolerakyrkogård som osar historia såväl som sorgsam tragedi. Ligger en liten bit från samhället. Infoskylt finns på plats som berättar mer om de begravdas svåra öde. Detta är en plats som måste upplevas, atmosfären gör allt.

3. Simphamn - Grillplatsen, läget bland de runda havsklipporna och den frodiga skogen, infotavlan, och... utsikten! Detta är en riktigt fin plats som är lättåtkomlig från den närbelägna stranden. Denna plats får särskilt hög prioritet på grund av den goda tillströmningen av folk på sommaren och det fina läget. Denna zon kommer ge mervärde åt många fler än mig själv, det är jag säker på!

4. Norrmjöle Havsbad - Zonens placering gynnar inte mig så mycket personligen, men allt annat kompenserar för detta. En vacker och naturskön plats som ligger vid havet. Många människor vallfärdar hit på sommaren, på flykt från sommarhettan och stadens hektiska tempo. Den goda tillströmningen av folk avgjorde denna zons placering på listan. Flera portaler och pokéstops finns här. Många kommer sannolikt bli glada av att ha en zon vid ett av Umeås, i min mening, finaste havsbad.

5. Gravrösen/Helvetesgapet - Det är svårt att uttrycka mig med säkerhet kring Helvetesgapet, eftersom jag aldrig varit där personligen. Men gravrösena har jag besökt och... wow! Den platsen osade historia. Det var något alldeles speciellt att se lämningarna från en tidigare bosättning som fanns för flera tusen år sedan. En mäktig känsla infann sig på den platsen, en ruinkänsla... Mystiken som lindar in dessa två platser gör dessa platser till perfekta kandidater för en "äventyrszon", likt Turftoling, Jättstuberget eller MjösjönGrav.

6. Tjuvvarpet - Färden till denna zon är halva upplevelsen. Du vandrar eller cyklar längs vandringsleden som går genom naturreservatet: Här upplever du slingrande stigar, vacker natur och färden över två timmerbroar. När du äntligen nått till din slutdestination så väntar en tillfredsställande vacker plats med ett vindskydd och grillplats. I detta vindskydd går det tekniskt sett att övernatta (undertecknad kan bekräfta detta genom empiriska fältstudier). Det vackraste med denna plats är dock utsikten från udden... En magisk känsla infinner sig där.

7. Bettnessand - Bettnessand (även; Bettnässand) brukar i folkmun kallas för "Umeås playa", och detta med rätta! Detta är nog Umeås finaste och mest populära strand, om man bara ska säga som det är. Dock ligger platsen mer avsides än Norrmjöles havsbad, och ligger inte nära golf- respektive tennisklubben. Den besitter inte heller samma naturkänsla med grillplatser som Norrmjöle havsbad. Bettnessand fick av just den, högst personliga, anledningen hoppa ner några placeringar. Här finns några Ingressportaler och Pokéstops, men det finns inte lika många här som i Norrmjöle.

8. Hatten - Denna grillplats ligger belägen vid naturreservatet Strömbäck-Konts södra entré med tillhörande parkering. Låt inte denna till synes oansenliga placering lura dig, då vindskyddet med tillhörande grillplats och utsikten bjuder på en trevlig naturupplevelse inom nära räckhåll. Du har ett pokéstop och en Ingressportal belägen här också, så du kan nöta fler GPS-spel medan du grillar och inväntar dina PPH.

9. Storavan Åskådningsplats - Denna plats kanske inte besitter en grillplats eller ett trevligt vindskydd, men utsikten och fågelskådningen härifrån är häftig. Härifrån såg jag ett mäktigt norrsken denna vinter. Du har en öppen och trevlig vy från utkiksplatsen där du kanske får syn på exotiska fåglar - mata dem inte bara!

10. Gymnastikhallen - Denna zon ligger belägen bredvid Strömbäcks gympahall och vandrarhemmet som finns här. Något som inte syns på kartan är den uppsatta hinderbanan som finns på gräsytan. Den är förmodligen installerad där för de självplågare som cyklar långt ut till denna plats, för att sedan säga att det var för lätt och att det "saknas en riktig utmaning". Nu finns det möjlighet att springa över bildäck tills du garanterat har lessnat.

11. Norrmjöle kyrkologe - Här bedrivs verksamhet av olika slag, men jag är i nuläget ovetande om vad som exakt händer här. Det finns en beachvolleyplan, fotbollsplan, lekpark och bönestuga. Platsen är fin och det finns en grillplats, så man kan ju alltid grilla något om man cyklat eller promenerat länge. Det finns flera Ingressportaler och pokéstops här, och det är inte så långt till campingen.

12. Strömbäcks fotbollsplan - Ligger bredvid fotbollsplanen längs elljusslingan/löparbanan som går runt samhället. Om en expansion blir aktuell kan en zon placeras här, då får du en liten slinga mellan Kolerakyrkogården, kapellet och fotbollsplanen.

13. Norrmjöle Bygdegård - Belägen intill campingen. Här bedrivs olika verksamheter, som campingvärd, uthyrning av festlokal, firande av högtider m.m. Bra plats för en "genomfartszon".

Inlägget uppdateras löpande allt eftersom texten behöver ändras eller kompletteras.

User avatar
LeiLar
Posts: 767
Joined: 26 Jan 2013, 01:09
Country: Sweden
Location: Umeå

Re: Zonförslag för Strömbäck och dess närområde

Postby LeiLar » 10 Mar 2020, 22:31

Bra och genomarbetade förslag. Tack!
Image
(LeiLar, Turf member since: 2013-01-26 00:37:51)

User avatar
PaltN
Posts: 52
Joined: 06 May 2018, 10:36
Country: Sweden

Re: Zonförslag för Strömbäck och dess närområde

Postby PaltN » 07 Apr 2020, 22:41

Uppdatering: De nya zonerna blev en riktig hit! Riktigt roligt att se! Stort tack :D

TL;DR: Jag har planer på att nu genomföra fas två: sparka igång en lokal turfkampanj här på skolan för att rekrytera nya spelare och för att genomföra en gemensam aktivitet på skolan, har redan värvat två av mina klasskompisar, och undrar om det skulle vara möjligt att koordinera ihop några nya zonläggningar med zonmakarna i närområdet?

Så det som kommer hända nu i april är att jag kommer sätta ut en skylt i Riskzon här på skolgården där det finns en QR-kod som länkar till Turf i appbutikerna. Slogan kommer vara i stil med "Här ligger en turfzon! Ta över den genom att ladda ner Turf!" Jag kommer också sätta upp affischer med liknande budskap på olika ställen. Målsättningen är att genomföra detta innan den 20 april.

Ett alternativ/komplement kan också vara att anordna ett lokalt event här på skolan, och bjuda in alla som bor på internatet att vara med och delta. Eventet kan ske i slutet av april eller kanske början av maj. Detta är väldigt löst förankrat i nuläget.

Anledningen till varför jag vill göra det här är för att jag tror att en gemensam aktivitet för studenterna här på skolan i dessa tider skulle vara väldigt uppskattat, det finns också potential att en liten klick nya spelare fastnar för spelet och vill uppleva mer. Anledningen varför jag frågar om några extra zoner i närområdet är för att transitionera de nya spelarna till det "riktiga spelet", så vi kan tävla mot varandra och erövra medaljer (få lite känsla för hur spelet funkar). Räckvidden för "kampanjen" väntas bli cirka 150 personer. Om 5% av dem ger det en chans så är det sju nya spelare, exklusive vår skolpräst som varit en inbiten turfare en gång i tiden och säkert börjar igen nu när vi har ett par nya zoner.

Efter att folk tagit över lite zoner här i Strömbäck kommer några säkert vilja åka in till stan för att uppleva Turf i större skala, och då får de ju uppleva Turf i all sin prakt i innerstan! Instant hit!

Jag är, som alltid, taggad på sånt här, låt höra om det skulle gå att samordna något kul. :)

User avatar
LeiLar
Posts: 767
Joined: 26 Jan 2013, 01:09
Country: Sweden
Location: Umeå

Re: Zonförslag för Strömbäck och dess närområde

Postby LeiLar » 07 Apr 2020, 23:40

Wow! Bra där, Filip!
Image
(LeiLar, Turf member since: 2013-01-26 00:37:51)

embeoo
Zonemaker
Posts: 667
Joined: 30 Jul 2012, 00:50
Country: Sweden
Location: SoDa

Re: Zonförslag för Strömbäck och dess närområde

Postby embeoo » 09 Apr 2020, 00:47

Själv tror jag som sagt att byn är för liten för turf och att det kommer bli väldigt uppenbart när du drar vidare. Men vi gör såhär, jag lånar två till från umeås pott (resten av kommunen som inte fått något ännu) och förtätar så får vi se. Funkar det inte så lägger jag om dem någon annanstans innan jag går av mitt skift.

Det för vardagsturfningen, växelta med de du lyckas trigga. En happening med många deltagare måste du såklart göra som ett event; begränsad tid, många zoner.

Lycka till!

User avatar
PaltN
Posts: 52
Joined: 06 May 2018, 10:36
Country: Sweden

Re: Zonförslag för Strömbäck och dess närområde

Postby PaltN » 09 Apr 2020, 15:55

Själv tror jag som sagt att byn är för liten för turf och att det kommer bli väldigt uppenbart när du drar vidare. Men vi gör såhär, jag lånar två till från umeås pott (resten av kommunen som inte fått något ännu) och förtätar så får vi se. Funkar det inte så lägger jag om dem någon annanstans innan jag går av mitt skift.

Det för vardagsturfningen, växelta med de du lyckas trigga. En happening med många deltagare måste du såklart göra som ett event; begränsad tid, många zoner.

Lycka till!
Det låter riktigt bra! Jag ska göra mitt bästa! Jobbar på eventet nu och har färdigställt en affisch. Vi får se om det ger effekt nu under påsk och andra halvan av månaden. När slutar ditt skift?

User avatar
PaltN
Posts: 52
Joined: 06 May 2018, 10:36
Country: Sweden

Re: Zonförslag för Strömbäck och dess närområde

Postby PaltN » 09 Apr 2020, 15:56

Wow! Bra där, Filip!
Tack! Känns kul att försöka sprida Turf-imperiet lite grann, en person kanske fastnar i alla fall... :D

User avatar
PaltN
Posts: 52
Joined: 06 May 2018, 10:36
Country: Sweden

Re: Zonförslag för Strömbäck och dess närområde

Postby PaltN » 18 Apr 2020, 16:27

Då var första eventet avverkat här ute i byn! Fyra deltagare förutom undertecknad deltog i solskenet idag! Eventet blev mycket uppskattat och det verkar som att skolkamraterna fick blodad tand nu, vilket är jättekul! Vi hoppas på att kunna rekrytera fler till veckan.

På vår after Turf-fika så kom följande önskemål på tal:
1. Det skulle vara kul att stuva om lite bland zonerna i byn, antingen genom att ZM fixar helt nya eller bara flyttar ett par redan existerande zoner. Det finns önskemål bland annat om att ha en zon uppe vid Kolerakyrkogården, som ligger en bit utanför byn på lagomt cykel/promenadavstånd.

2. Vi pratade också om zonplaceringar i naturreservatet Kont, då MTB-stigarna har töat fram nu och två av skolkamraterna kör mountainbike. Vi tänkte tillsammans att det skulle vara roligt med en eller ett par zoner som ligger lite närmare byn än Tjuvvarpen, om man vill ta en lite kortare promenad. Jag försökte på de grunderna sammanställa ett par förslag nedan. Det finns många fina grillplatser där ute, jag valde en av dem vid vattnet.

3. Lagturf hade varit riktigt kul, det finns planer på att tillsammans få ihop ett eget lag och utmana stadsborna lite längre fram :)

Som sagt, ZM får avgöra om flytt eller nyskapat funkar bäst i situationen. Ett par nya spelare kommer sannolikt rekryteras i veckan. Men aktiviteten beräknas öka i området. Nytt event planeras längre fram när vi i SB känner oss redo att utmana de andra turfarna i Västerbotten.
förslagSB_180420.jpg
förslagSB_180420.jpg (309.86 KiB) Viewed 1551 times
Tack för all hjälp hittills, jag sätter upp skyltar i zoner imorgon :)

embeoo
Zonemaker
Posts: 667
Joined: 30 Jul 2012, 00:50
Country: Sweden
Location: SoDa

Re: Zonförslag för Strömbäck och dess närområde

Postby embeoo » 19 Apr 2020, 22:43

Min gissning, jag kan ha fel, är att det blir fler takes där de ligger, nära skolan. Att nämnda äventyrsplatser får en uniktake men sen dålig ruljans eftersom ni inte alla mountainbikar osv.

Det här var som sagt lån ur umeås tilldelning, och vad jag förstår så slutar ni alla och flyttar därifrån om en månad eller två? Nu har ni aktivitet som skulle kunna motivera några zoner till (förr på den tiden aktivitet mer eller mindre helt styrde tilldelningen) men tänker lite på vad som ska hända sen också.

Ingen flytt nu iaf, men tack för bra förslag, får se vad som händer framöver!

User avatar
PaltN
Posts: 52
Joined: 06 May 2018, 10:36
Country: Sweden

Re: Zonförslag för Strömbäck och dess närområde

Postby PaltN » 20 Apr 2020, 19:07

Min gissning, jag kan ha fel, är att det blir fler takes där de ligger, nära skolan. Att nämnda äventyrsplatser får en uniktake men sen dålig ruljans eftersom ni inte alla mountainbikar osv.

Det här var som sagt lån ur umeås tilldelning, och vad jag förstår så slutar ni alla och flyttar därifrån om en månad eller två? Nu har ni aktivitet som skulle kunna motivera några zoner till (förr på den tiden aktivitet mer eller mindre helt styrde tilldelningen) men tänker lite på vad som ska hända sen också.

Ingen flytt nu iaf, men tack för bra förslag, får se vad som händer framöver!
Det är sant, en bra poäng! Jag tror också på den idén, helt realistiskt. Annars kommer nog de flesta, som du säger, främst ta över riskzon och ta över de andra alltmer sällan, särskilt efter unikatagningen.

Två av spelarna flyttar ut när vårterminen är slut. Sen kommer de tillbaka till hösten igen, plus nytt folk som ska börja.

Jag tänkte på om man skulle ordna en ghost minute-happening här ute, att ta en helig zon vid tolvslaget. Marknadsföra detta också, i samklang med ett event. Det skulle kunna göras nu i vår som en rolig grej, samt på halloween till hösten. Skulle det vara möjligt att flytta ut en zon (kanske den vid gympahallen) till kolerakyrkogården för att möjliggöra detta? Vad tror du? "Offra" lite takes till fördel för en helig zon och möjligheten att göra en grej av det. Din avvägning, jag gör det bästa av situationen i vilket fall.Skickat från min F5321 via TapatalkReturn to “Västerbotten”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest