Kinnekulle, Götene kommun

Moderator: Zonemakers

Frihetskapsel
Posts: 4
Joined: 16 Sep 2019, 12:55
Country: Sweden

Kinnekulle, Götene kommun

Postby Frihetskapsel » 16 Sep 2019, 13:00

Som boende på vackra Kinnekulle och med mycket god lokalkännedom tänkte jag i denna tråd utveckla de zonförslag jag lägger i appen. :)

Berget har massor av fantastiska platser, en del välkända och välbesökta, andra oerhört spännande men tämligen okända. Jag börjar med några av de "självklara" och kommer med tiden lägga till en del gömda pärlor (kom snabbt på cirka 50 intressanta/vackra zonförslag).

Tänkte även försöka bifoga bilder till mina förslag, om jag kommer på var jag ska göra av dem för att kunna länka in dem hit. :)

// Elenor, Frihetskapsel
Last edited by Frihetskapsel on 16 Sep 2019, 13:26, edited 1 time in total.

Frihetskapsel
Posts: 4
Joined: 16 Sep 2019, 12:55
Country: Sweden

Re: Kinnekulle

Postby Frihetskapsel » 16 Sep 2019, 13:18

https://photos.app.goo.gl/U7obDgnsKKncqmPd6

Stenhyveln

En gammal stenhyvel som de flesta känner igen som "byggnaden med björken i Skorstenen". Här hålls ibland konstutställningar så lokalen är "halvoffentlig".

Bortanför byggnaden, på samma sida, finns en skyltad parkering. Jag föreslår zonen i hörnet mellan vägen och byggnaden, för ligger den i anslutning till parkeringen kan man nå den med bil, på gott och ont.

Här är det lämpligt att svänga in, parkera och gå utmed den vackra trappstensformade gaveln och beundra de vackra stenarbetena kring förnstret, ett regelrätt arbetsprov från Stenhyveln. Samtliga fönster på byggnaden är för övrigt olika, just för att visa på några av de olika varianter man kunde erbjuda.
Last edited by Frihetskapsel on 25 Sep 2019, 23:42, edited 3 times in total.

Frihetskapsel
Posts: 4
Joined: 16 Sep 2019, 12:55
Country: Sweden

Re: Kinnekulle, Götene kommun

Postby Frihetskapsel » 16 Sep 2019, 13:42

https://goo.gl/maps/dekKuhsGWUGnEKAG7

https://goo.gl/maps/bUP7zEtixgdGoJwH8

https://goo.gl/maps/sSfMyKzFgvxRabHK7

https://goo.gl/maps/4hbyfFizY3coSVLq5

Sjöutsikten

En av de mest välbesökta platerna på hela Kinnekulle.

Har inga nytagna bilder inom räckhåll, och Google view var urgammal, det är omgjort sedan dess, så jag länkar några bilder från Google maps istället.

Här har jag föreslagit ett område intill toaletterna och de informationstavlor som finns där, men ett alternativ är de informationspelare som står vända mot sjön. För/nackdel med pelarna är att de verkligen uppmärksammar utsikten, men man kan också köra ända fram med bil. Området vid toaletterna är lite avskärmat med stenar. Vid behov kan jag åka upp och sätta hörnen med större exakthet på plats istället för bara utifrån appens karta.

Första bilden visar vyn ungefär från toaletterna, man ser "stenpelarna" i hörnet av parkeringen, utanför serveringens staket och med vy ut över Vänern. På andra bilden syns de välidgt bra. På tredje bilden syns både stenarna till höger och toaletterna och informationstavlorna till vänster, allt sett från serveringen som heter Utsiktens kaffestuga, om man vill söka fram fler bilder på google maps. Bild fyra är från andra hållet, med toaletterna längst till höger. :)

Hoppas det ger en bra överblick över hur området ser ut i verkligheten. :)

Frihetskapsel
Posts: 4
Joined: 16 Sep 2019, 12:55
Country: Sweden

Re: Kinnekulle, Götene kommun

Postby Frihetskapsel » 16 Sep 2019, 14:01

https://scontent-dus1-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=5E0ACADB

Stenlabyrint

Bild länkad från en öppen Facebookgrupp.
Denna labyrint ligger i nära anslutning till en parkering/infoplats ganska nära Österplana kyrka. Valde labyrinten för att den är ganska okänd men ändå ligger centralt placerad på Österplana hed, som lockar besökare pga sin unika flora. Här är alvarmark, ett tunt, magert jordlager på kalksten, vilket gör att många ovanliga orkideer frodas, flera växer bara här och möjligen på något mer ställe i världen. :) Överallt finns spår av stenbrytning, både kalkstensbrott som här och strax intill, nedanför kleven, från brytning av oljekskiffer.

Labyrinten ligger tidvis under vatten, varför jag fann det lämpligt att lägga zonen så den täcker både labyrinten och lite av klippan intill, där det står ett bord. Det är inte djupt, men väldigt lerigt om det är vatten på platsen.


Return to “Västra Götaland”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest