Drottningholms slott

Moderator: Zonemakers

Post Reply
Wandraren
Posts: 9
Joined: 24 Oct 2021 15:59
Country: Sweden

Drottningholms slott

Post by Wandraren »

Drottningholms slott är ett av Sveriges viktigaste och mest kända slott, men det saknar för närvarande en egen slottszon - och en egen zon överhuvudtaget.

Ett rimligt område för en Drottningholm-zon vore ytan mellan slottet och vattnet, så att gångvägen in till slottet täcks med god marginal på båda sidorna. Förvisso vore tillgängligheten säsongsbunden, men lite exklusivitet ter sig passande och förhöjer det upplevda värdet av zonen.
embeoo
Zonemaker
Posts: 817
Joined: 30 Jul 2012 00:50
Country: Sweden
Location: SoDa

Re: Drottningholms slott

Post by embeoo »

Mellan slottet och vattnet? Upplys mig, det är väl den privata delen, ständigt avlyst?
User avatar
Maqqan
Zonemaker
Posts: 1496
Joined: 30 Jun 2013 19:52
Country: Sweden
Location: Lusasken
Contact:

Re: Drottningholms slott

Post by Maqqan »

Har väl en världsarvszon? Känns lite häftigare än slottsattributet
Wandraren
Posts: 9
Joined: 24 Oct 2021 15:59
Country: Sweden

Re: Drottningholms slott

Post by Wandraren »

embeoo wrote: 10 Feb 2024 23:45Mellan slottet och vattnet? Upplys mig, det är väl den privata delen, ständigt avlyst?
Huvudentrén för besökare är på den nordöstra långsidan av slottet. Under de anvisade öppettiderna är den norra grinden öppen, och på sin väg mot huvudentrén passerar besökarna genom området mellan slottet och vattnet. Det finns gott om google maps-fotosfärer för gatuvyer som (verkar ha) skapats av turister. Öppettiderna är lite begränsade när det inte är turistsäsong, men även nu i februari har slottet öppet 10-16 lördagar och söndagar - mycket mer tillgängligt för allmänheten än öppettiderna för HMKDöPåEnÖ.

(Mer exakt om tillgänglig yta: det är grusgången från norra grinden till trapporna som är tillgänglig under öppettiderna, medan ytorna närmare vattnet och sydöst om trapporna är avgränsade. Fotosfären närmast vattnet på google maps är egentligen tagen i grusgången och visar var avgränsningarna går.)
Maqqan wrote: 12 Feb 2024 10:15Har väl en världsarvszon? Känns lite häftigare än slottsattributet
Det ena behöver inte utesluta det andra; världsarvet Birka har en ruinzon "Birka" och en världsarvszon "Birkamuren".

Världsarvszonen "CarolusCrib" ligger inte heller vid slottet, utan snarare en bra bit bort i barockparken, vilket också känns rimligt för världsarvszonen eftersom världsarvet gäller hela slottsområdet - inklusive det mycket mindre Kina slott som redan har en egen slottszon. Det skulle kännas konstigt om världsarvszonen CarolusCrib:s existens skulle utgöra ett hinder för en slottszon för det storslagna Drottningholms slott, men inte för det i jämförelse lilla Kina slott.

(Drottningholms slotts tänkta zon skulle också ligga utanför den normala minimiavståndet från CarolusCrib, enligt Turf Map Tool, plus att gångvägen mellan CarolusCrib och den tänkta slottszonen inte vore rak och den tänkta slottszonen skulle ha begränsade öppettider.)
Post Reply

Return to “Stockholm”